Module I Calendar of Events

Thursday, December 9, 2010:

7:00 am	Clinical Aspects of Thyroid Treatment	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
8:00 am	PMS and PCOS	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	A Woman's Hormonal Symphony	Pamela W. Smith, M.D., MPH	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:30 pm	A Metabolic Approach to Infertility	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
2:00 pm	Common Female Disorders	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1½ hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome	James Wilson, N.D., D.C., Ph.D.	1 hr
5:00 pm	Adrenal Fatigue: Case Histories	James Wilson, N.D., D.C., Ph.D.	1 hr
6:00 pm	Close of session		

Friday, December 10, 2010:

7:00 am	Estrogen Metabolism	Patrick Hanaway, M.D.	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Hormone Essentials: Personalizing Diagnosis and Treatment	Patrick Hanaway, M.D.	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Urinary Hormones	Patrick Hanaway, M.D.	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Clinical Aspects of Hormone Replacement For Men & Women	Pamela W. Smith, M.D., MPH Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	2 hr
6:00 pm	Close of session		

Module I Calendar of Events (Continued)

7:00 am	Compounded Dosage Forms	Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Hormone Testing in Saliva, Blood Spot & Serum	David Zava, Ph.D.	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:00 pm	Hormone Replacement: By The Book	Eldred Taylor, M.D.	2 hr
3:00 pm	Break		
3:30 pm	Male Hormone Restoration	Alicia Stanton, M.D.	2 hr
5:30 pm	Close of session		

Module III Calendar of Events

Thursday, December 9, 2010:

7:00 am	Introduction to Neurology: The Interface with Regenerative and Functional Metabolic Medicine Part One	Catherine Willner, M.D.	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Introduction to Neurology: The Interface with Regenerative and Functional Metabolic Medicine Part Two	Catherine Willner, M.D.	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Physiology and Pathophysiology Of Gut Health	Patrick Hanaway, MD	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	When in Doubt, Start with the Gut Part One	Patrick Hanaway, MD	1½ hr
5:30 pm	Parasitic Infections of the Gastrointestinal Tract	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
6:00 pm	Close of session		

Friday, December 10, 2010:

7:00 am	Clinical Aspects of Gastrointestinal Health	Pamela W. Smith, M.D., MPH	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Celiac Disease	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
10:30 am	Probiotics	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
11:00 am	Prebiotics	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Demystifying Weight Loss	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1½ hr
3:00 pm	The Rise of Yeast Overgrowth	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	When in Doubt, Start with the Gut Part Two	Patrick Hanaway, M.D.	2 hr
6:00 pm	Close of session		

Module III Calendar of Events (Continued)

7:00 am	Review of Neurotransmitters and Behavior	Jay Lombard, D.O.	1½ hr
8:30 am	Biomarkers in the Diagnosis and Treatment Of Depression – Part One	Jay Lombard, D.O.	½ hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Biomarkers in the Diagnosis and Treatment Of Depression – Part Two	Jay Lombard, D.O.	½ hr
10:00 am	Nutritional Psychopharmacology	Jay Lombard, D.O.	1½ hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:00 pm	Metabolic Syndrome and the Brain; Relocation to Dementia	Jay Lombard, D.O.	1½ hr
2:30 pm	Neuroendocrinology and Obesity – Part One	Jay Lombard, D.O.	½ hr
3:00 pm	Break		
3:30 pm	Neuroendocrinology and Obesity – Part Two	Jay Lombard, D.O.	½ hr
4:00 pm	Neurotoxicology	Jay Lombard, D.O.	1½ hr
5:30 pm	Close of session		

Module VII Calendar of Events

Thursday, December 9, 2010:

7:00 am	Clinical and Metabolic Features of Unexplained Fatigue - Part One	Michael Schmidt, Ph.D.	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Clinical and Metabolic Features of Unexplained Fatigue - Part Two	Michael Schmidt, Ph.D.	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Autoimmune Disease: A Functional Medicine Approach to Pathophysiology - Part One	Robert Rountree, M.D.	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Autoimmune Disease: A Functional Medicine Approach to Pathophysiology - Part Two	Robert Rountree, M.D.	2 hr
6:00 pm	Close of session		

Friday, December 10, 2010:

7:00 am	Toxic Metals and Metabolic Regulation Through Chelation	James LaValle, R.Ph., CCN, ND	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	How to Measure and Reverse all Forms of Memory Loss	Eric Braverman, M.D.	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Immunoexcitotoxicity and Developmental Disorders	Russell Blaylock, M.D., CCN	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Immunoexcitotoxicity and Neurodegenerative, Peripheral and Neurotoxicological Disorders in Adulthood	Russell Blaylock, M.D., CCN	2 hr
6:00 pm	Close of session		

Module VII Calendar of Events (Continued)

7:00 am	Brain Fitness	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
8:00 am	The Clinical Aspects of Autoimmune Diseases	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	The Role of the Endocrine System in Autoimmunity - Part One	James Wilson, N.D., D.C., Ph.D.	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:00 pm	The Role of the Endocrine System in Autoimmunity - Part Two	James Wilson, N.D., D.C., Ph.D.	1 hr
2:00 pm	The Truth About Mercury Amalgams	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
3:00 pm	Break		
3:30 pm	Chronic Fatigue and Fibromyalgia	Pamela W. Smith, M.D., MPH	2 hr
5:30 pm	Close of session		

Module XIII Calendar of Events

Thursday, December 9, 2010:

7:00 am	The Treatment of Migraines	Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Integrative Treatments for Head Pain	Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	1 hr
10:30 am	Nutritional Supplements in the Management of Pain and Co-morbidities— Part One	Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	1 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Nutritional Supplements in the Management of Pain and Co-morbidities—Part Two	Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	½ hr
2:00 pm	Topical Pain Medications: Another Approach To Pain Management	Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	1½ hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	The Use of Opiates in the Treatment Of Chronic Pain	Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	1½ hr
5:30 pm	Fibromyalgia – Part One	Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	½ hr
6:00 pm	Close of session		

Module XIII Calendar of Events (Continued)

Friday, December 10, 2010:

7:00 am	Fibromyalgia – Part Two	Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	1 hr
8:00 am	Cluster Headaches and the Autonomic Cephalgias	Steven Graff-Radford, D.D.S.	1 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	TMD Disorders and Pain	Steven Graff-Radford, D.D.S.	1 hr
10:30 am	Neuropathic Pain Affecting the Face	Steven Graff-Radford, D.D.S.	1 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Cases in Pain Management – Part One	Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Psychological Aspects of Pain and Pain Management: The Hurt Behind the Pain	Alvin Lake, Ph.D.	2 hr
6:00 pm	Close of session		

7:00 am	Addiction 101	Herbert Malinoff, M.D.	1 hr
8:00 am	Pain and Addiction, Common Threads	Herbert Malinoff, M.D.	1 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Tobacco Addiction: Helping Your Patient From "I do" to "I don't"	Herbert Malinoff, M.D.	1 hr
10:30 am	Impaired Professionals: Treating the High-Functioning Alcoholic/Addict	Herbert Malinoff, M.D.	1 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:00 pm	New Understanding in Pain Management: What Works	Hal Blatman, M.D.	2 hr
3:00 pm	Break		
3:30 pm	Nutrition and Pain: The Rules for Success	Hal Blatman, M.D.	1 hr
4:30 pm	Cases in Pain Management – Part Two	Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	1 hr
5:30 pm	Close of session		