Module II Calendar of Events

Friday, October 8, 2010:

7:15 am	Integrative Biophysics	Stephen Sinatra, M.D., FAC, CMS	2 hr
9:15 am	Break		
9:45 am	Metabolic Cardiology	Stephen Sinatra, M.D., FAC, CMS	2 hr
11:45 am	Lunch (on your own)		
1:15 pm	The Holy Grail of Cardiology Fire in the Heart	Stephen Sinatra, M.D., FAC, CMS	2 hr
3:15 pm	Break		
3:45 pm	On The Sweet Side	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
4:45 pm	New Treatments for Insulin Resistance And Diabetes	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
5:45 pm	Close of session		

Saturday, October 9, 2010:

7:15 am	Prevention and Treatment of Vascular Aging	Mark Houston, M.D., SCH, FACP, FAAHA	2 hr
9:15 am	Break		
9:45 am	The Role of Nutrition, Nutritional Supplements and Vascular Biology in the Treatment of Hypertension	Mark Houston, M.D., SCH, FACP, FAAHA	2 hr
11:45 am	Lunch (on your own)		
1:15 pm	Nutritional, Nutraceutical, Pharmacologic and Integrative Treatment of Hypertension with Case Presentations	Mark Houston, M.D., SCH, FACP, FAAHA	2 hr
3:15 pm	Break		
3:45 pm	Pathophysiology, Diagnosis and Integrative Treatment of Dyslipidemia using Nutrition and Nutritional Supplements	Mark Houston, M.D., SCH, FACP, FAAHA	2 hr
5:45 pm	Close of session		

<u>Module II</u> <u>Calendar of Events</u> <u>(Continued)</u>

Sunday, October 10, 2010:

7:15 am	Psychology of Metabolic Medicine	Pamela W. Smith, M.D., MPH	2 hr
9:15 am	Break		
9:45 am	Understanding Cardio-Metabolic Risks And Natural Treatment Options	Thomas Guilliams, Ph.D.	2 hr
11:45 am	Lunch (on your own)		
1:15 pm	The Skinny on Metabolic Syndrome	George Gillson, M.D., Ph.D.	2 hr
3:15 pm	Break		
3:45 pm	Metabolic Triad – Insulin, Cortisol and Thyroid	Andrew Heyman, M.D.	2 hr
5:45 pm	Close of session		

Module VI Calendar of Events

Friday, October 8, 2010:

7:00 am	Functional Medicine - Part One	Filomena Trindade, M.D., MPH	2 hr
9:00 am	Break		
9:25 am	Introduction to Herbal Dietary Supplements: From Quality Control and Purity to Efficacy Issues	James LaValle, R.Ph., CCN, ND	2 hr
11:25 am	Lunch (on your own)		
12:40 pm	Application of Standardized Herbal Compounds: From Ashwaganda to English Ivy	James LaValle, R.Ph., CCN, ND	2 hr
2:40 pm	Break		
3:05 pm	Application of Standardized Herbal Compounds: From Garlic to Valerian	James LaValle, R.Ph., CCN, ND	2 hr
5:05 pm	Close of session		

Saturday, October 9, 2010:

7:00 am	Lyme Disease	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
7:30 am	Introduction to Nutrients	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
8:00 am	Case Histories: Nutrients	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
8:30 am	Case Histories: Minerals	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Clinical Aspects of Herbal Therapies	Pamela W. Smith, M.D., MPH	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:00 pm	Restless Leg Syndrome Arthritis	Pamela W. Smith, M.D., MPH	2 hr
3:00 pm	Break		
3:30 pm	An Introduction to Herbology	Pamela W. Smith, M.D., MPH	2 hr
5:30 pm	Close of session		

<u>Module VI</u> <u>Calendar of Events</u> <u>(Continued)</u>

Sunday, October 10, 2010:

7:00 am	Functional Medicine - Part Two	Filomena Trindade, M.D., MPH	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	A Metabolic Approach to Infectious Disease	Pamela W. Smith, M.D., MPH	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:00 pm	The Role of Botanical Medicines in Modern Health Care – Part One	Robert Rountree, M.D.	2 hr
3:00 pm	Break		
3:30 pm	The Role of Botanical Medicines in Modern Health Care – Part Two	Robert Rountree, M.D.	2 hr
5:30 pm	Close of session		

Module VIII Calendar of Events

Friday, October 8, 2010:

7:00 am	Nutritional Depletions Caused by Exercise	James LaValle, R.Ph., CCN, ND	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	A Metabolic Approach to Psychiatry	Pamela W. Smith, M.D., MPH	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:00 pm	Introduction: Vitamin Status Assessment Minerals and Toxic Elements Assessment	Todd R. LePine, M.D.	2 hr
3:00 pm	Break		
3:30 pm	Food Allergy Testing Amino Acid Analysis	Todd R. LePine, M.D.	2 hr
5:30 pm	Close of session		

Saturday, October 9, 2010:

7:00 am	Fatty Acids Genomic Analysis Porphyrin Testing	Todd R. LePine, M.D.	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Organic Acid Analysis Stool Analysis	Todd R. LePine, M.D.	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:00 pm	The Importance of Sleep in a Functional Medicine Model – Part One	Catherine Willner, M.D.	2 hr
3:00 pm	Break		
3:30 pm	The Importance of Sleep in a Functional Medicine Model – Part Two	Catherine Willner, M.D.	2 hr
5:30 pm	Close of session		

Module VIII Calendar of Events (Continued)

Sunday, October 10, 2010:

7:00 am	Cancer: Non-Toxic Therapies – Part One	Mark Rosenberg, M.D.	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Cancer: Non-Toxic Therapies – Part Two	Mark Rosenberg, M.D.	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:00 pm	How to Measure and Reverse all Forms Of Memory Loss	Eric Braverman, M.D.	1 hr
2:00 pm	How to Successfully Wean a Patient Off of Anti-Depressants and Hypnotics	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
3:00 pm	Break		
3:30 pm	A Metabolic Approach to Cancer Therapies	Pamela W. Smith, M.D., MPH	2 hr
5:30 pm	Close of session		

Speaking Schedule–All Days Together–Modules **1**, **VI** & **VIII** – Oct 8-10, 2010

FRI, Oct 8th	SAT, Oct 9th	SUN, Oct 10th
Pamela Smith:		
8:00am-9:00am – Thyroid - UCP	7:00am-7:30am - Lyme – <mark>VI</mark> 7:30am-8:00am - Nutrients – <mark>VI</mark> 8:00am-8:30am – CH: Nutr – VI	7:15am-9:15am – Met Medicine – <mark>II</mark> 9:30am-11:30am – Infect Dis – <mark>VI</mark>
9:30am-11:30pm - Psychiatry - <mark>VIII</mark> 2:15pm-3:45pm – Hormones - <mark>UCP</mark>	8:30am-9:00am – CH: Min – VI 9:30am-11:30am – Herbal – VI	12:00pm-1:00pm – Wt & Hrt - <mark>UCP</mark>
3:45pm-4:45pm – Sweet – II 4:45pm-5:45pm – Insulin – II	1:00pm-3:00pm – RL & Arthritis - VI 3:30pm-5:30pm – Intro Herb - VI	2:00pm-3:00pm - Wean - <mark>VIII</mark> 3:30pm-5:30pm - Cancer – <mark>VIII</mark>
Eric Braverman:		
George Gillson:		1:00pm-2:00pm – Memory - VIII
		1:15pm-3:15pm – Met Synd - <mark>11</mark>
Thomas Guilliams:		9:45am-11:45am – Cardio Risks - II
Andrew Heyman:		3:45pm-5:45pm – Met Triad - II
Mark Houston:	7:15am-9:15am – Vascular Aging – <mark>II</mark>	
	9:45am-11:45am – Vascular Aging – \blacksquare 1:15pm-3:15pm – Hypertension – \blacksquare 3:45pm-5:45pm – Patho – \blacksquare	
James LaValle: 7:00am-9:00am – Exercise - VIII 9:25am-11:25am – Intro Herbal - VI 12:40pm-2:40pm – Herbal Comp A-E - VI 3:05pm-5:05pm – Herbal Comp G-V - VI		
Todd LePine:		
1:00pm-3:00pm – Fatty - <mark>VIII</mark> 3:30pm-5:30pm –Genomic - VIII	7:00am-9:00am - Vitamin - <mark>VIII</mark> 9:30am-11:30am - Food - <mark>VIII</mark>	
Mark Rosenberg:		7:00am-9:00am – Cancer-1 - <mark>VIII</mark> 9:30am-11:30am – Cancer-2 - <mark>VIII</mark>
Robert Rountree:		1:00pm-3:00pm – Bot Med - <mark>VI</mark> 3:30pm-5:30pm– Bot Med - <mark>VI</mark>
<u>Stephen Sinatra:</u> 7:15am-9:15am – Int Bio - <mark>II</mark>		
9:45am-11:45am – Met Syndr - 11 1:15pm-3:15pm – Card & Fire - 11		
<u>Filomena Trindade:</u> 7:00am-9:00am – Fun Med1 – <mark>VI</mark>		7:00am-9:00am – Fun Med2 - <mark>VI</mark>
Catherine Willner:		
	1:00pm-3:00pm - Sleep1 – <mark>VIII</mark> 3:30pm-5:30pm - Sleep2– <mark>VIII</mark>	