Module I Calendar of Events

Thursday, December 10, 2009:

7:00 am	Clinical Aspects of Thyroid Treatment	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
8:00 am	PMS and PCOS	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Adrenal Fatigue: The 21 st Century Stress Syndrome	James Wilson, N.D., D.C., Ph.D.	1 hr
10:30 am	Adrenal Fatigue: Case Histories	James Wilson, N.D., D.C., Ph.D.	1 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:30 pm	The Bio-Identical Hormone Debate: Are Bio-Identical Hormones Safer or More Efficacious than Commonly Used Synthetic Versions in Hormone Replacement Therapy?	Kent Holtorf, M.D.	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	A Woman's Hormonal Symphony	Pamela W. Smith, M.D., MPH	2 hr
6:00 pm	Close of session		

7:00 am	Hormone Testing in Saliva, Blood Spot & Serum	David Zava, Ph.D.	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Estrogen Metabolism	Patrick Hanaway, M.D.	2 hr
11:30 pm	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Hormone Essentials: Personalizing Diagnosis And Treatment	Patrick Hanaway, M.D.	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Urinary Hormones	Patrick Hanaway, M.D.	2 hr
6:00 pm	Close of Session		

Module I Calendar of Events (Continued)

7:00 am	Compounded Dosage Forms	Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Male Hormone Restoration	Sangeeta Pati, M.D., FACOG	2 hr
11:30 pm	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Clinical Aspects of Hormone Replacement For Men & Women	Pamela W. Smith, M.D., MPH Sahar Swidan, Pharm.D., BCPS	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Hormone Replacement: By The Book	Eldred Taylor, M.D.	2 hr
6:00 pm	Close of Session		

Module II Calendar of Events

Thursday, December 10, 2009:

7:00 am	Prevention and Treatment of Vascular Aging	Mark Houston, M.D., SCH, FACP, FAAHA	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	The Role of Nutrition, Nutritional Supplements and Vascular Biology in the Treatment of Hypertension	Mark Houston, M.D., SCH, FACP, FAAHA	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Nutritional, Nutraceutical, Pharmacologic and Integrative Treatment of Hypertension with Case Presentations	Mark Houston, M.D., SCH, FACP, FAAHA	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Pathophysiology, Diagnosis and Integrative Treatment of Dyslipidemia using Nutrition and Nutritional Supplements	Mark Houston, M.D., SCH, FACP, FAAHA	2 hr
6:00 pm	Close of session		

7:00 am	Understanding Cardio-Metabolic Risks and Natural Treatment Options	Thomas Guilliams, Ph.D.	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Insulin versus the Counter-Regulatory Hormones - Maintaining Glucose Homeostasis - Part One	Diana Schwarzbein, M.D.	2 hr
11:30 pm	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Insulin versus the Counter-Regulatory Hormones - Maintaining Glucose Homeostasis - Part Two	Diana Schwarzbein, M.D.	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	The Metabolic Continuum	Diana Schwarzbein, M.D.	2 hr
6:00 pm	Close of Session		

Module II Calendar of Events (Continued)

7:00 am	Energy Medicine	Stephen Sinatra, M.D.	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Metabolic Cardiology	Stephen Sinatra, M.D.	2 hr
11:30 pm	Lunch (on your own)		
1:30 pm	The Holy Grail of Cardiology Fire in the Heart	Stephen Sinatra, M.D.	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	On The Sweet Side	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
5:00 pm	New Treatments for Insulin Resistance and Diabetes	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
6:00 pm	Close of Session		

Module III Calendar of Events

Thursday, December 10, 2009:

7:00 am	Physiology and Pathophysiology of Gut Health	Patrick Hanaway, M.D.	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Clinical Aspects of Gut Health	Pamela W. Smith, M.D., MPH	2 hr
11:30 pm	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Probiotics	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
2:00 pm	When In Doubt, Start With The Gut – Part One	Patrick Hanaway, M.D.	1½ hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	When In Doubt, Start With The Gut – Part Two	Patrick Hanaway, M.D.	2 hr
6:00 pm	Close of session		

7:00 am	Prebiotics	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
7:30 am	The Rise In Yeast Overgrowth	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
8:00 am	Parasitic Infections of the GI Tract	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
8:30 am	Celiac Disease – Part One	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Celiac Disease – Part Two	Pamela W. Smith, M.D., MPH	½ hr
10:00 am	Demystifying Weight Loss	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1½ hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:30 pm	The Biochemistry of Neurotransmitters	Catherine Willner, M.D.	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Functional Medicine Approach to Neurotransmitters and Case Histories	Catherine Willner, M.D.	2 hr
6:00 pm	Close of Session		

Module III Calendar of Events (Continued)

7:00 am	Review of Neurochemistry and Neurotransmitters	Jay Lombard, D.O.	1 hr
8:00 am	Psychopharmacology for Non-Psychiatrists	Jay Lombard, D.O.	1 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Nutritional Psychopharmacology	Jay Lombard, D.O.	1 hr
10:30 am	Neuroendocrinology	Jay Lombard, D.O.	1 hr
11:30 pm	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Neuroprotection	Jay Lombard, D.O.	1 hr
2:30 pm	Obesity: A Brain-Based Perspective	Jay Lombard, D.O.	1 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Biomarkers in Psychiatry	Jay Lombard, D.O.	2 hr
6:00 pm	Close of Session		

Module IX Calendar of Events

Thursday, December 10, 2009:

7:00 am	It Really Does Begin Before We Take Our First Breath!!!	Scott Becker, M.D.	1 hr
8:00 am	Innovation in Pediatric Compounding - Part One	Sahar Swidan, Pharm.D.	1 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Optimizing Gut Function in Children: Paving the Road to Health	Patrick Hanaway, M.D.	2 hr
11:30 pm	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Obesity and Insulin Resistance in Children and Teens - Part One	James LaValle, R.Ph., CCN, ND	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Obesity and Insulin Resistance in Children and Teens - Part Two	James LaValle, R.Ph., CCN, ND	2 hr
6:00 pm	Close of session		

7:00 am	Autism: What is Wrong?	Jerry Kartzinel, M.D.	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Autism: Healing and Recovery	Jerry Kartzinel, M.D.	2 hr
11:30 am	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Innovation in Pediatric Compounding - Part Two	Sahar Swidan, Pharm.D.	1 hr
2:30 pm	Case Histories in Pediatric Metabolic Medicine	Pamela W. Smith, M.D., MPH	1 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	The Use of Dietary Supplements and Functional Foods in Children	Thomas Guilliams, Ph.D.	2 hr
6:00 pm	Close of Session		

Module IX Calendar of Events (Continued)

7:00 am	The Broad Spectrum of Autism: Genetic/Environmental Interaction	Kenneth Bock, M.D.	2 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Gut/Brain Issues in Autism Spectrum Disorders	Kenneth Bock, M.D.	2 hr
11:30 pm	Lunch (on your own)		
1:30 pm	Immune Dysregulation and Chronic Inflammation In Autism Spectrum Disorders	Kenneth Bock, M.D.	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Clinical Approaches to Detoxification In Autism Spectrum Disorders	Kenneth Bock, M.D.	2 hr
6:00 pm	Close of Session		